Skip to content

Nya belägg för att GMO dödade 37 personer och skadade 1500

2013 06 09

På 90-talet dog 37 personer och 1500 fick en obotlig, plågsam och invalidiserande muskelsjukdom efter att ha ätit ett kosttillskott producerat genom jäsning medelst en GMO-bakterie.

Genteknikföretagen hävdade att detta måste ha vållats av att tillverkaren, det japanska företaget Showa Denko, hade minskat reningen av produkten. Men det har uppdagats att hundratals personer fick sjukdomen innan reningen minskades. PSRAST har analyserat saken och konstaterar följande:

  • Den gängse ”filtreringshypotesen” – att olyckan orsakades av otillräcklig rening av produkten – har definitivt motbevisats.
  • Två onormala ämnen ”IMT” och ”EBT”, närbesläktade med tryptofan, hittades i produkten.
  • Den enda hållbara vetenskapliga förklaringen till att de uppkommit är en störning av cellens produktion av tryptofan, orsakad av införandet av fyra främmande gener, alla avsedda att påverka syntesen av tryptofan.
  • Det är av mindre betydelse om dessa två ämnen var den specifika orsaken till dödsfallen. Det viktiga är att gentekniken tydligen skapat minst två oväntade giftiga ämnen som var mycket svåra att upptäcka.

Hursomhelst står det klart bortom rimligt tvivel att någon produkt av störd ämnesomsättning på grund av genmanipulation var den yttersta orsaken till den dödliga sjukdomen.

Detta visar att den ytliga säkerhetsanalys, som räcker för att ett GMO-livsmedel skall godkännars för konsumtion, kan ha katastrofala konsekvenser. Det är bara en tidsfråga innan ett annat oväntat och skadligt ämne undgår upptäckt. I värsta fall kan det skada miljontals människor, särskilt om skadeeffekten inte ger omedelbara symptom varför det, som fallet var med tryptofan, tog lång tid innan man fann orsaken.

PSRAST har gjort en analys om detta, som du hittar här: ”The Showa Denko Tryptopan disaster reevaluated” (endast på engelska).

Mer om den bristfälliga säkerhetsanalysen: ”EU:s oskadlighetsbedömning” (svensk text).

Hur är läget i Sverige?

Texten som fanns här har flyttats till en separat post ”GMO-läget i Sverige 2013

RÅD till dig som vill undvika GMO:

Texten som fanns här har flyttats till en separat post ”Råd till dig som vill undvika GMO

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: