Skip to content

GMO läget i Sverige 2013

2013 06 10

Vi har just sammanställt en lista på godkända GMO-livsmedel i EU och därmed även i Sverige.

I korthet är 25 majssorter,  7 sojabönssorter och 3 rapsoljesorter godkända som livsmedel. Inga andra grödor är tillåtna för konsumtion inom EU.

Alltfler rapporter har inkommit om risker med GMO-livsmedel, varför det är tillrådligt att undvika dem.

Flera sorter är problematiska

1. De flesta grödor har mer än en främmande gen

Redan en enda gen innebär risk för störningar som kan leda till bildning av skadliga ämnen. Enligt molekylärbiologisk expertis (specialister på genernas biokemi) ökar risken för varje gen som inmanipuleras.

Endast fem av majssorterna har en enda främmande gen, medan de övriga tjugo har två eller fler främmande gener.

Två av sju sojabönsorter har två främmande gener. Ingen har fler.

En av de tre rapssorterna har två gener. Ingen har fler.

Slutsats: En majoritet av GMO-grödorna har en särskilt ökad risk för komplikationer pga att de har mer än en främmande gen. Eftersom tillståndsgivningen är oacceptabelt släpphänt finns det risk för att i synnerhet dessa, men även de med en främmande gen, kan innehålla oväntade skadliga ämnen (se ”EU:s oskadlighetsbedömning”).

2. De flesta majssorterna och några sojabönssorter innehåller en problematisk gen

Det har visat sig att gener från Bacillus Thuringiensis (Bt-gener) kan överleva matsmältningen och tas upp i tarmbakterier, vilket är problematiskt, eftersom genen ger upphov till bildning till ett gift som kan skapa inflammation i tarmen. Det har visats att genen kan överföras mellan tarmbakterierna (sk horisontell överföring). Detta misstänks kunna medföra att denna giftbildande gen permanentas i din tarmflora och kan i såfall tänkas medföra kronisk tarminflammation. Forskning saknas dock ännu om hur riskabelt detta är för människan.

21 av 25 majssorter och 2 av 7 sojabönsorter har olika Bt-genvarianter.

Slutsats: Även om det inte är fastställt ännu om Bt-gener kan ställa till hälsoproblem, kan detta inte uteslutas. Eftersom såväl många GMO-grödor innehåller Bt är det klokt att vara försiktig och se upp med GMO majs och GMO-soja.

Listan med detaljer om detta finns i en permanent sida: ”GMO i Sverige” (se menyn upptill).

6 kommentarer leave one →
 1. 2014 05 19 7:31 e m

  Jag tycker att genmanipulerad mat är emot naturens ordning.

 2. 2014 11 04 5:01 e m

  GMO är otroligt farligt och cancerbildande. Hoppas att Europa och Sverige vet om detta och undviker GMO:S även i framtiden.

  • 2014 11 04 6:45 e m

   Det har tyvärr gjort oacceptabelt lite forskning på riskerna. Och man har förföljt forskare som påvisat negativa effekter. Trots detta finns det tillräckligt med fakta som tyder på att GMO bör undvikas som föda och foder. Även om det finns rapporter som tyder på att det kan öka cancerrisken i vissa fall, är forskarna inte eniga, mest för att bevisligen korrumperade forskare systematiskt förnekar alla risker och stöder det med dubiös forskning, sponsrad av genteknikföretagen.

   Tyvärr har den nyvalda Europakommissionen släppt på bromsarna och tillåter GMO i maten, dessbättre med krav på märkning. Men den utesluter inte små mängder av GMO i föda som märkts som GMO-fri. Enda sättet att vara i det närmaste GMO-fri är att uteslutande äta ekologiskt odlat. Tyvärr är den inte alltid hundraprocentigt GMO fri heller pga det kan ha spridits enstaka GMO-pollen till ekologiska fält.

   Orsaken till att detta hänt är att folk låtit sig luras av den lögnaktiga och mycket påkostade GMO-propagandan. Det är glädjande att du är medveten och det enda du kan göra är att sprida medvetenheten och skicka folk till oss som säger sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: