Skip to content

RÅD till dig som vill undvika GMO

2013 06 10

OBS! Denna post kommer snart att uppdateras – den nya EU-kommissionen har tyvärr intagit en betydligt liberalare hållning till GMO.

I korthet är 25 majssorter,  7 sojabönssorter och 3 rapsoljesorter godkända som livsmedel samt foder inom EU.  Inga andra grödor är tillåtna för konsumtion.

Alltfler rapporter har inkommit om risker med GMO-livsmedel, se tex: ”Allvarliga hälsoeffekter..” och ”Nya belägg för att GMO dödade 37 personer och skadade 1500.

Genetic-Roulette-DVD-wrap-high-res-201x300Se även Genetic Roulette en prisbelönt avslöjande film om GMO (kan hyras i 1 vecka för 2,99 USD, dvs cirka 20 kr enl valutakursen i juni 2013).

Därför är det tillrådligt att undvika livsmedel som kan innehålla GMO. Dessbättre krävs GMO märkning på alla livsmedel som innehåller GMO. GMO-produkterna är ännu ganska få i Sverige troligen på grund av den välgrundade skepticism som folket visat.

1. Läs alltid innehållsförteckningen inte bara på rena majs, soja eller rapsoljeprodukter utan även på sammansatta livsmedel som kan innehålla dessa ingredienser.

2. Använd ekologisk mat. Den får inte innehålla GMO även om förorening i undantagsfall kan förekomma. Den är även hälsosam för att den inte innehåller hälsovådliga insekts- och växtgifter. Hjälp till att öka efterfrågan – det kommer automatiskt att minska produktionen av GMO-grödor för denna använder alltid gifter.

3. Det säkraste är att undvika att köpa oekologiska produkter som innehåller majs, soja eller rapsolja. Så gör jag, och det går alldeles utmärkt.

4. Om du måste köpa oekologisk produkt som innehåller majs, soja eller rapsolja, så köp svenskt. Enligt Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket, som testat GMO-förkomst i livsmedel, är säkerheten ”rätt så stor” beträffande svenska livsmedel. Det värsta exemplet vid Livsmedelsverkets testning 2011 var en amerikansk kakmix som innehöll 34% GMO utan att vara märkt (se Sverige Radio Nyheter –  Genmodifierad mat säjls omärkt i Sverige). Eftersom USA, Canada och Argentina är de största GMO-producenterna är det klokt att undvika produkter från dessa länder som bakelser, kakor etc vilka kan innehålla såväl soja som majs och rapsolja. Livsmedelsverkets senaste testning (2012) fann endast spår i enstaka livsmedel, så det går åt rätt håll.

5. Var vaksam beträffande produkter av djur som fötts upp på GMO. Köp svenskt! Enligt LRF är nöt och lammproduktionen fri från GMO-foder. Samma gäller sedan 2011 för grisproduktionen (har dock inte hittat senare uppgift än från 2011).  Samma gäller mjölk, kycklingar, höns och ägg. Men läget kan förändras. LRFs ungdomsorganisation har beklagligtvis blivit ”GMO-frälst” och trycker på för att mjölk, ägg och kycklingar skall få innehålla GMO (från foder), se ”GMO-fri mjölk, ägg o kyckling är hotad”.

Anknytande information

GMO-läget i Sverige 2013. En kortfattad översikt.

GMO i Sverige. Detaljer om de godkända livsmedlen.

GMO riskbedömning. Om den mycket bristfälliga säkerhetsbedömningen av GMO.

One Comment leave one →
  1. anders permalink
    2014 10 13 4:49 e m

    Monsanto gör förlust igen, GMO-kritikerna måste göra något rätt.
    http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=105350

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: