Skip to content

DNA från GM-mat kan hamna bland våra gener

2014 11 23

Kompletta gener från GMO, kan undgå nedbrytning i mag-tarmkanalen och tas upp i vår blodcirkulation. Detta har tidigare meddelats av två tyska forskargrupper och bekräftas nu även av amerikanska forskare. Det allvarliga är att dessa gener kan vandra in i cellerna och tas upp i vår arvsmassa.

En studie ledd av Sįndor Spisak, anknuten till ungerska vetenskapsakademin i Budapest har vid ansedda Harvard Medical School i Boston,Massachusetts i USA analyserat över 1 000 prover vuxna från fyra oberoende studier. Han och fann DNA-fragment från mat i alla proverna, några stora nog för att koda hela gener.

Tidigare studier har visat att DNA, som tagits upp från födan, kan gå tas upp i lever, njurar och till och med hjärnan.
Sådant DNA-upptag tycks vara en normal process, men det allvarliga är att GMO innehåller helt gener som aldrig funnits i vår kost och i många GMO-arter finns det DNA från sjukdomsframkallande bakterier (Bacillus tumefasciens som är tumörframkallande hos växter och misstankar finns betr människa, se fotnot)  och virus som är besläktat med HIV-viruset samt en gen från blomkålsviruset CAMV som kan leda till bildning av gifter, se Farlig virusgen funnen i GMO.

Kommentar

Trots att genteknikföretagen aktivt undertryckt alarmerande rön, kommer det nu fram alltmer oroväckande upptäckter om GMO.
Det är omöjligt att avgöra hur hälsovådligt DNA-upptaget är, men det är klokt att vara försiktig och vara noga med att undvika intag av allt som innehåller GMO.

Fotnot

B tumefasciens är en bakterie som framkallar tumörer hos växter. Man har förut inte trott att den kan tas upp i humanceller. Men detta har motsagts av nya rön. Cellodling visar att gener från bakterien kan tas upp i arvsmassan hos celler från människa. Det finns risk att den då kan vara cancerframkallande.
Observera att detta inte innebär att risken är bevisad, men det är ett observandum som borde ha följts upp (saken rapporterade 2001, se ”Common plant vector injects genes into human cells”). Tyvärr har tar genteknikföretagen inget ansvar för sina produkter och har inte finansierat fortsatt forskning. Även flera andra potentiella hälsorisker har negligerats.
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: