Skip to content

Stoppa det hälsovådliga GMO-Ogräsgiftet glyfosat (Roundup)!

2014 11 27

Det var glyfosat som vållade den kraftiga ökningen av allvarliga sjukdomar i USA som vi rapporterade om i ”Kraftig ökning av sjukligheten i USA..”.

Länder där glyfosat förbjudits eller begränsats

Danmark tog ledningen genom att förbjuda herbiciden redan 2003. Holland förbjöd annat än icke-kommersiellt bruk och Frankrike planerar att följa efter. Det nederländska parlamentet förbjöd det April 2014 för icke-kommersiellt bruk, och beslutet ska börja gälla i slutet av 2015; Frankrike är inställt på att följa det nederländska beslutet. Federala åklagare i Brasilien, en av de största odlarna av glyfosat-toleranta GM-grödor, har nyligen inlett en rättsprocess som avser att förbjuda glyfosat tillsammans med åtta andra farliga bekämpningsmedel.

Akut eller dödlig njursjukdom i tre länder

Forskare i Sri Lanka har lagt fram bevis för glyfosatansamling i kroppen, särskilt i närvaro av hårt vatten. Dess förmåga att fånga upp arsenik och nefrotoxiska (njurskadande) metaller gör att den fungerar som en bärare av dem till njuren. Denna forskning utfördes med anledning av att Sri Lanka drabbades av en epidemi av dödsfall i njursvikt som förknippades med glyfosat. Den lankesiska regeringen instiftade initialt ett förbud, men tog tillbaka det efter påtryckningar från industrin. El Salvador drabbades likaså av en glyfosatherbicidorsakad epidemi av kronisk njursjukdom. Man införde ett totalförbud i februari 2013. (Källa: Insitute of Science in Society Report 09/07/14 ).

Observera att akut njursjukdom och terminal (dödlig) njursukdom hade mycket hög korrelation med glyfosat (R = 0,975 respektive, R = 0,978) i studien ”Kraftig ökning av sjukligheten i USA”. Så i åtminstone tre länder har glyfosat vållat samma mönster med svår njurskada och dödsfall.

En omfattande vetenskaplig sammanställning av skadeefekter finns i dokumentet ”Why Glyfosate should be banned”  från 2012.

Redan före den den nyligen publicerade rapporten om kraftig ökning av allvarliga sjukdomar i USA fanns det således goda skäl att stoppa Glyfosat. Men hittills har det varit tillåtet i Sverige.

När skall Jordbrukdepartementet agera?

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: