Skip to content

GMO-jordbruk har ökat svälten i U-länderna enligt FN-rapport

2014 12 10

UNCTAD rapport förkastar storskaligt GMO-jordbruk

UNCTAD2013_70%FN-organet UNCTAD har framfört radikala förslag för att lösa världssvälten. En viktig punkt är att man konstaterar att GMO-livsmedelsproduktion i de svältande länderna har ökat svälten för att produktinen är inriktad på ett fåtal exportgrödor och jordbrukarnas löner är så låga att de inte har råd att köpa näringsvärdig kost.

Rapporten ifrågasätter ”uppfattningen att det finns ett produktivitetsproblem på utbudssidan”, och framhåller att

”hunger och undernäring är huvudsakligen relaterade till brist på köpkraft och / eller fattigas oförmåga att vara självförsörjande. ”

Enligt UNCTAD: s slutsatser, har en hållbar ekonomisk utveckling i regioner som annars skulle haft tillräckligt med mat snedvrids av” mäktiga kommersiella intressen ”och” brist på politisk vilja.”

”Det rekommenderas att länder antar lagar för att hjälpa små och medelstora jordbruk att få lättare tillgång till jordbruksmarknader”, och man tillägger att storföretagens utbredning bör minskas.

Rapporten varnar sedan för vissa industriella jordbruksföretag som har ett stort inflytande på nationell och global offentlig politik.

  • Monsanto Companys brott (2005) mot lagen om Foreign Corrupt Practices för sitt agerande i Indonesien nämns. Andra storföretag klandrades också:
  • BASF SE, EI Du Pont de Nemours &Co samt Syngenta AG för sina påtryckningar på den malaysiska regeringen att återta ett förbud mot ett ”mycket giftig kemiskt ogräsmedel,” och
  • Dow Chemical Company för att det har en inflytelserik representant i en kommitté vid EPA (amerikanska miljökskyddsmyndigheten) kommitté.

Poängen som FN: s rapport vill framföra är att det finns ”svängdörrar”, som de uttrycker det, mellan världens största industriella jordbruksföretag och olika nationella regeringar.

Man nämner till exempel fallet med en före detta Monsanto advokat (sid 64) som spelade en avgörande roll i Brasiliens beslut att acceptera en biosäkerhets lag som främjade GMO-odling. Eller när en kvinnlig tjänsteman vid som arbetade med GE-specifika ärenden vid EFSA, EU myndigheten för livsmedelssäkerhet, representerade genteknikföretaget Syngenta vid en EU hearing. Enligt rapporten, ”bröt hennes övergrång mot EFSA: s krav på tvåårig väntetid.” Hon är nu Syngentas chef för Bioteknik-regleringsärenden för Europa, Afrika och Mellanöstern.

Rapporten anför fler exemplel på korruption, och vi nämner några för att du skulle förstå hur välunderbyggd den egentligen är i sina påståenden om maktmissbruk.

Om det inte finns någon problemet på utbudssidan, varför är en del människor hungriga?

Som Motley Fool förklarar i sin analys av denna rapport, har den globala obalansen i livsmedelsförsörjningen sitt ursprung i landsbygdsområden där många av grödorna odlas. I sin tolkning av FN: s analys, skriver de,

”i åratal, har de [kinesiska, indiska och söder-om-Sahara-lantbrukarna] uppmuntrats av sina regeringar att producera [för staten] intäktsbringande exportgrödor,” och tillägger att de ”nu bara får en spottstyver av vad de behöver för köpa en balanserad kost. ”

Rapporten erbjuder också lösningar

Ett alternativ som föreslås är att öka det ekologiska jordbruket, särskilt i de samhällen där hunger och undernäring är mest utbrett.

Rapporten listar ett antal positiva miljöfaktorer som skulle gynnas av denna förändring, och det är viktigt att notera att UNCTAD finner att jordbruksjättar som Monsanto, Syngenta och Du Pont är en del av problemet snarare än någon lösning.

Det enda realistiska sättet att bygga ekologiska jordbrukssamhällen i många områden är enligt UNCTAD att minska dessa företags inflytande över den offentliga politiken i dessa områden, för att uttrycka det enkelt.

Källa

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: