Skip to content

Hur du undviker GM-mat

(Denna sida kompletteras med en bloggar med motsvarande namn)

EU nya ledare från valet hösten 2014 har intagit en liberalare hållning gentemot GMO och nu får GM-livsmedel säljas i EU. Detta är ett stort misstag vållat av kraftiga påtryckningar från USA i kombination med korrumperade eller inkompetenta forskare. Dessbättre behöll man kraven på märkning trots mycket kraftiga påtryckningar från USA.

Råd om hur du kan undvika GM-livsmedel

Dessbättre krävs GMO märkning på alla livsmedel som innehåller GMO. GMO-produkterna är ännu ganska få i Sverige troligen på grund av den välgrundade skepticism som folket visat.

Läs alltid innehållsförteckningen. Det skall anges om produkten innehåller genetiskt modifierad komponent. gmolabelSe exemplet till höger.

Använd ekologisk mat. Den får inte innehålla GMO även om förorening i undantagsfall kan förekomma. Den är även hälsosam för att den inte innehåller hälsovådliga insekts- och växtgifter. Hjälp till att öka efterfrågan – det kommer automatiskt att minska produktionen av GMO-grödor för denna använder alltid gifter.

Det säkraste är att undvika att köpa oekologiska produkter i största möjliga mån och därigenom ökar du efterfrågan vilket minskar priserna på sikt.

Om du måste köpa oekologisk djurprodukt, så köp svenskt.

Svenska djuruppfödare har, trots att det varit fritt att importera GM-djurfoder sedan 1996, hållit fast vid GM-fritt foder. Enda undantaget har varit SCAN, vars grisuppfödare använder Monsantos sojaolja från Roundupresistent soja. Under 2014 har dock en del djuruppfödare antytt tankar på att ta in GMO. Detta har lett till att Sveriges fem ledande miljö- och konsumentorganisationer tillsammans med Norges fem motsvarade, skrev en debattartikel om GMO-djurfoder i Dagens Industri den 31 augusti 2014. Vi kan bara hoppas att djuruppfödarna håller fast vid den GMO-fria linjen.

Svensk mjölk kommer alltid hittils från GMO-fria kor.

Vad du kan göra är att köpa svenskt kött även om det är något dyrare än köttet från Tyskland och Danmark. Gör din röst hörd och gå med i aktioner från svenska organisationer som agerar för fortsatt GMO-frihet i djurfoder.

Enligt Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket, som testat GMO-förkomst i livsmedel, är säkerheten ”rätt så stor” beträffande svenska livsmedel.

Det värsta exemplet vid Livsmedelsverkets testning 2011 var en amerikansk kakmix som innehöll 34% GMO utan att vara märkt (se Sverige Radio Nyheter –  Genmodifierad mat säjls omärkt i Sverige).

Eftersom USA, Canada och Argentina är de största GMO-producenterna är det klokt att undvika produkter från dessa länder som bakelser, kakor etc vilka kan innehålla såväl soja som majs och rapsolja. Livsmedelsverkets senaste testning (2012) fann endast spår i enstaka livsmedel, så det går åt rätt håll.

Var vaksam beträffande produkter av djur som fötts upp på GMO. Köp svenskt! Enligt LRF är nöt och lammproduktionen fri från GMO-foder. Samma gäller sedan 2011 för grisproduktionen (har dock inte hittat senare uppgift än från 2011).  Samma gäller mjölk, kycklingar, höns och ägg. Men läget kan förändras. LRFs ungdomsorganisation har beklagligtvis blivit ”GMO-frälst” och trycker på för att mjölk, ägg och kycklingar skall få innehålla GMO (från foder), se ”GMO-fri mjölk, ägg o kyckling är hotad”.

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: