Skip to content

GMO-riskbedömning

Ytlig och otillräcklig

Riskbedömningen har inga som helst möjligheter att upptäcka de oväntade och oförutsägbara ämnen och skaderisker som kan uppkomma genom genmodifikation.

Den bygger på antagandet att om den genamanipulerade organismen är ”i huvudsak lik” den naturliga motsvarigheten, så är den riskfri. Detta antagande saknar vetenskaplig grund. Nedan ett exempel.

Godkännandet av Monsanto’s genmodifierade Roundup Ready Soy som livsmedel

John Fagan, tidigare professor vid amerikanska hälsovårdsministeriets forskningsinstitut, NIH,  har jämfört den testning som godtagits för godkännandet på grundval av gällande regler med den testning som är oundgänglingen nödvändig ur vetenskaplig synpunkt för att fastställa ett livsmedels säkerhet när oförutsägbara och svårupptäckta skadliga ämnen kan uppträda i ett livsmedel såsom kan vara fallet i GMO-livsmedel.

Jämförelsen visar att det underlag som man ligger till grund för EU:s godkännande inte uppfyller ens elementära vetenskapliga krav för att säkerställa grödans säkerhet. Testförfarandet utesluter inte alls möjligheten av allvarliga skadeverkningar från oväntade substanser inklusive allergiframkallande ämnen.

Denna jämförelse presenteras i tabellform i inlägget ”Varför EU:s riskbedömning är bristfällig”.

Se även ”Märkning kan rädda liv” som vi skrev i samband med genteknikföretagens dessbättre misslyckade kampanj under 2011 mot märkning av GMO i EU.

Slutsats

Den av EU använda metoden för att granska GMO-grödors säkerhet garanterar varken att de är säkra som människoföda eller som djurfoder.

Se även Sojan och majsen som EU godkänt är inte ordentligt testad”.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: